Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 29 January 2019

Vizita de studiu în Estonia în cadrul proiectului-pilot ”Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică”

În perioada 21 - 26 ianuarie 2019 o delegație formată din reprezentanți ai consiliilor raionale și a incubatoarelor de afaceri din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova au efectuat o vizită de studiu în capitala Estoniei, orașul Tallin, cu scopul de a cunoaște bunele practice europene privind furnizarea de servicii de suport antreprenorial, schimbarea actualului model de interacțiune în traiectorii cheie și preluarea noilor tehnici de comunicare cu antreprenorii. Vizita este realizată prin intermediul Proiectului ”Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Consiliul Raional Cimișlia și Agenția de Dezvoltare Regională Sud și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei Primarii pentru Creșterea Economică. Vizita de studiu a fost organizată cu suportul Ambasadei, avînd ocazia să fim ghidați pe tot parcursul vizitei de către Doamna Amabasador Inga IONESII. În componența delegației din cadrul Consiliului rational Căușeni a participat Doamna Nașco Natalia, Șef-adjunct direcție, șef secția economie.

Pe parcursul vizitei de studiu, reprezentanții din Republica Moldova au avut o serie de întrevederi cu responsabilii din cadrul instituţiilor relevante din Estonia în elaborarea şi implementarea politicilor de dezvoltare a afacerilor, printre care Ministerul Economiei şi Comunicaţiilor, Agenţiile pentru Dezvoltare regională din regiunea Harjumaa și orașul Rakvere, Departamentul pentru dezvoltarea afacerilor din Tallinn, Enterprise Estonia, precum și cu experţi din cadrul unor organizaţii care facilitează dezvoltarea antreprenoriatului în Estonia - Asociaţia IMM-urilor din Tallinn, Incubatorul de Afaceri din Tallinn, Incubatorul Start Up din cadrul Parcului ştiinţific Tehnopol. În acelaș timp au fost vizitate câteva companii mici care au beneficiat de suportul instituţiilor estoniene în dezvoltarea afacerilor și care au relatat despre experiența lor în acest proces.
Tallinn - capital Estoniei, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume. Tallinn este recunoscut în ziua de astăzi drept centru tehnologic.Am fost suprinși de multe lucruri frumoase pe care le-au implimentat deja, și anume unele din ele:

  -Iluminat stradal (fără cablu electric);

  -Biciclete electrice;

  -Podeaua automat se încălzește/se răcește (depinde de costul kw);

  -Baterii solare;

  -Aplicarea ”Robotului” (preia lucrul curierilor);

  -Tranformarea a cît mai multor străzi vechi în străzi doar pietonale cu petrecerea expozițiilor, tîrgurilor, locuri de odihnăș.a.

  -Multe clădiri vechi cu 5 nivele sunt desenate electronic in-touch.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting