Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Wednesday, 04 April 2018

"Viaţa niciodată n-a fost uşoară, dar trebuie să fim liberi şi să privim lumea cu ochi de copil, căci acesta e binele....” - Grigore Grigoriu

Nuștiu dacă am putea spune ceva în memoria lui Grigore Grigoriu fără să mai citam încă odată ce spunea :

"Viaţa niciodată n-a fost uşoară, dar trebuie să fim liberi şi să privim lumea cu ochi de copil, căci acesta e binele. În creaţia noastră, nu e nevoie să ne axăm pe nedesăvârşirea omenească; trebuie să iubim, să fim fideli, să mergem spre ideal, chiar şi neavând un gram de speranţă, fiindcă doar astfel vom ajunge la ceva.”

El a reusit să fie liber, să creeze, să-și trăiască propriul destin cu demnitate și dragoste de viață. A reușit să guste din faima sa, a reușit să iubească și să fie iubit.

Astăzi, 4 aprilie 2018 ar fi împlinit 77 de ani. Probabil și la această vîrstă ar fi jucat un rol în teatru sau film, pentru că așa a fost el, așa îl descriu colegii, prietenii, familia: un barbat, un actor cu caracter și ambiție.

Marele regizor Emil Loteanu într-un interviu, îl asocia pe Grigore Grigoriu cu un ”Diamant” care este greu de șlefuit dar are o valoare enorma. Poate datorită faptului că de mic copil a muncit, pentru a-și ajuta familia, poate asta aici a fost ”călit”?!.După absolvirea şcolii medii, a devenit actor amator pe scena Teatrului popular din Căuşeni. Grigore Grigoriu în pofida faptului că nu a făcut şcoală de actorie, doar datorită talentului, şi-a croit drum în lumea artei, acumulând cunoştinţe şi practică pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde fusese angajat în anul 1959.

În anul 1970 Grigore Grigoriu devine actor la Teatrul “Luceafărul. Colaborarea lui Grigore Grigoriu cu studioul cinematografic “Moldova-film” începe în anul 1966, cînd debutează ca actor de cinema în filmul "Poienele roşii", regizat de Emil Loteanu. Descoperirea şi afirmarea sa ca actor de nivel mondial se datorează regizorului Emil Loteanu,

După care au urmat aprecierile:

Artist Emerit”, - în anul 1976;

Meritul civic” - în 1992;

Ordinul „Gloria muncii” - 2002.

Scriitorul Alexandru Gromov afirma că „era un om de o sensibilitate aparte, dinamic, iubitor de viaţă, dispus mereu să rişte…” Marele vis al lui Gr. Grigoriu a fost să joace rolul lui Ioan Vodă cel Cumplit, să mai producă un film despre haiduci, unde avea să joace rolul principal, de căpetenie a haiducilor. N-a reuşit, dar „a fost haiduc până la sfârşit. A fost un mare actor, care trebuia să se filmeze zi şi noapte. A fost un om al culturii…” (Tudor Tătaru).

Noi căușenenii, avem motive în plus să-l apreciem și să ne mîndrim, pentru că a fost pămînteanul nostru. Pentru că e de aici de la noi, pentru că în această Casă de Cultură prima oara și-a manifestat talentul. Pentru că aici i-a fost casa, masa și MAMA.

Pentru toate cîte a realizat și ni-a lăsat moștenire îi aducem RECUNOȘTINȚĂ.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting