Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Thursday, 30 January 2020

Starea semănăturilor culturilor cerealiere de toamnă în perioada lunilor decembrie – ianuarie ale anului agricol 2019 – 2020

În condițiileschimbărilor climatice-aridizarea, lipsa de precipitații în perioadaîndelungată (lunile august – noiembrie)ale anuluiagricol 2019 – 2020,au dusla răsărireneuniformă a plantelor neînfrățite din toamnă, iar în multe cazuri plantele răsar și în prezent (a III-a decadă a lunii ianuarie).

Sainstalat o iarnă deosebit de caldă cu temperaturi ridicate a aerului pentru această perioadă a anului, care au acționat neordinar asupra culturilor de toamnă.

Peo partea cîmpurilor, unde culturile de toamnă au răsărit și înfrățit dintoamnă, astfel de temperature nu au asigurat înfrățirea plantelor și pot fi afectate( limitele temperaturilor de 10 -120 C pentru orzul de toamnă).

O altăparte de semănăturiunde plantele nu au răsărit din toamnă din cauza insuficienței de apă productivă în sol, precipitațiile neînsemnate din lunile noiembrie- decembrieau umectat stratul de sol la adîncimea de semănat, iar temperaturile positive ale aerului și solului în ianuarie au favorizat apariția plantelor (primele frunze adevărate). În prezentvegetația continuă lent.

Pericolul de compromitere totală a semănăturilor de toamnă există numai în cazul căderii temperaturii aerului brusc la nivelul nodului de înfrățire de 2-3 cm (mai jos-12-140 C la orzul de toamnă și-14 -160 C la grîul de toamnă)

Prognozarea recoltei culturilor de toamnă la moment nu este posibilă din cauza multitudinii de factori imprevizibili cu care se pot confrunta culturile în perioadade iarnă - primăvară- vară. Situația va fi mai previzibilă după ieșirea din iarnă a semănăturilor,odată cu regenerarea vegetației.

Este îngrijitoare starea cu rezervele de apăaccesibilă în sol. La moment eleconstituie 30% ba chiar mai puțin din potențialul de acumulare a apei în sol.

Vînturile puternice din ultima perioadă de timp contribuielasecătuirea rezervelor de apă în sol.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting