Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 12 September 2017

Ședința Staff-ului raional pentru coordonarea lucrărilor agricole

La data de 11.09.2017 în incita Consiliului raional a avut loc ședința Stafful-ui raional pentru coordonarea și monitorizarea efectuării recoltării culturilor cerealiera și leguminoase de prima grupă și a rapiței, pregătirea solului , aratul, recoltarea culturilor tîrzii și folosirii raționale a terenurilor agricole. Ședința a fost prezidată de către șeful Direcției agricultură și alimentație a Consiliului raional Dumitru Bodean. La ședință au participat membrii Staff-ului raional, Mihail Mocanu, specialist în Direcția agricultură și alimentație, Ion Burlacu, șef- interimar al Inspecției Ecologice de Stat, Victor Chiralina, specialist superior al Serviciului de apărare împotriva incendiilor, Vitalie Arnăutu, șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, Nicolae Fachira, președintele comisiei pentru agricultură, industrie, protecția mediului, dezvoltare urbanistică și amenajare a teritoriului a Consiliului raional, Valentina Rotaru , specialist principal în Direcția agricultură și alimentație.

Șeful Direcției agricultură și alimentație Dumitru Bodean s-a expus asupra rezultatelor recoltării culturilor de I grupă, precum și începutul recoltării culturilor din grupa a II-a. A menționat despre gradul înalt de efectuare a recoltării de către producătorii agricoli, dar și despre rezultate foarte bune obținute de către producătorii din raion, a adus mulțumiri membrilor Staff-ului, cît și Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Ecologic, Direcției Situații Exepționale pentru implicarea și luarea măsurilor de sprijin în timpul desfășurării recoltării culturilor cerealiere de prima grupă.

Despre pregătirea dar și respectarea cerințelor de apărare împotriva incendiilor s-a expus specialistul superior apărare împotriva incendiilor Victor Chiralina și a remarcat faptul că cazuri de incendii în timpul recoltării nu au avut loc și acest fapt se datorează respectării cerințelor antiincendiare de către producătorii agricoli. Campania de recoltare a culturilor de prima grupă a decurs în mod organizat fără pierderi, fără excese și accidente tehnice , fapt menționat de către Vitalie Arnăutu, Ion Burlacu și Nicolae Fachira, care au mulțumit producătorilor agricoli pentru atitudinea serioasă și luarea măsurilor de îmbunătățire a implicării factorului uman în campania de recoltare a culturilor agricole, dorind o finalizare a anului agricol fără accidente și roade bogate.

Menționăm că la moment a demarat campania de recoltare a culturii de floarea soarelui și sunt recoltate peste 3000 ha din 16000 ha semănate. Roada medie a 1ha de floarea soarelui constituie în jur de 2,5 t/ha, ceea ce este cu peste 0,6t/ha mai mult față de anul 2016. La fel sunt semănate 1600ha cu cultura de rapiță, terenurile agricole sunt pregatite pentru semănatul grînelor de toamnă în măsură de 70%.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting