Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Noutati si evenimente

Luni, 22 Februarie 2021

Secţia Agricultură, Relaţii Funciare şi Cadastru informează cum se efectuează fertilizarea de primăvară a culturilor de grupa I:

Fertilizarea de primăvară este deosebit de importantă pentru dezvoltarea plantelor și pentru îndeplinirea cerințelor lor biologice în această perioadă. Dacă fertilizarea de bază a asigurat necesarul de potasiu și fosfor ale plantelor, cea de primăvară se va concentra pe asigurarea de azot.

Când vine vorba despre fertilizarea de primăvară, este important să fie aleasă o perioadă optimă de aplicare a îngrășămintelor, întrucât o utilizare timpurie a acestora poate avea efecte negative asupra culturii.

În mod normal, fertilizarea de primăvară ar trebui realizată cât mai târziu, spre sfârșitul lunii Martie, astfel încât nutrienții să poată fi absorbiți de plante când temperaturile sunt mai ridicate, iar ritmul de creștere a acestora va fi rapid.

Dacă pentru fertilizarea de bază au fost folosite îngrășăminte cu eliberare lentă, plantele vor beneficia de toți nutrienții necesari în primele luni de primăvară, astfel că întârzierea fertilizării de primăvară se poate face în condiții de siguranță pentru cultură.

Îngrășăminte necesare pentru fertilizarea de primăvară

Dacă la fertilizarea de toamnă s-au folosit îngrășăminte cu eliberare lentă, pentru cea de primăvară vor trebui folosite soluții care asigură eliberarea rapidă a nutrienților în sol. Pentru că plantele vor absorbi foarte rapid nutrienții din îngrășământ, fertilizarea de primăvară trebuie repetată, astfel încât să se ofere plantelor substanțele necesare pentru a se dezvolta într-un ritm accelerat.

Cantitatea și tipul de îngrășământ folosit pentru fiecare cultură diferă în funcție de specia plantelor, tipul de sol, nutrienții existenți în acesta și de îngrășămintele ce au fost aplicate la fertilizarea de bază. Dozarea corespunzătoare a îngrășământului folosit va asigura necesarul de nutrienți al plantelor.

Cel mai bun mod prin care se poate stabili cantitatea optimă de îngrășământ este prin întreprinderea unor analize, în care să se evalueze aspecte precum: starea de vegetație a culturilor agricole, rezerva de azot din sol sau densitatea pe metru pătrat a plantelor.

Pentru fertilizarea de primăvară, cele mai utilizate îngrășăminte trebuie să fie cele pe bază de azot, care susțin creșterea masei vegetative a fructelor și contribuie la susținerea metabolismului plantelor. Îngrășămintele recomandate pentru fertilizarea de primăvară sunt:

·Azotatul de amoniu - acest îngrășământ ce se comercializează sub formă de granule are o concentrație de azot, în formă nitrică sau amoniacală, de până la 34% și este printre cele mai folosite, atât pentru plantele de cultură, cât și în legumicultură;

·Sulfatul de amoniu - este recomandat îndeosebi solurilor alcaline și solurilor cu deficit de sulf, întrucât va regla cantitatea de nutrienți din terenul agricol;

·Nitrocalcarul - acest îngrășământ se recomandă pentru solurile acide, deoarece, pe lângă azotatul de amoniu, conține și carbonat de calciu. Cu o concentrație de azot cuprinsă între 15 și 30%, acest îngrășământ este potrivit pentru culturile unde este necesar să se regleze pH-ul solului;

·Ureea - este un îngrășământ solubil în apă, cu un conținut ridicat de azot. Intră în categoria îngrășămintelor de sinteză, iar datorită conținutului de până la 46% azot, este potrivit pentru culturile în care acest element este deficitar. Pentru cele mai bune rezultate la fertilizarea de primăvară, se recomandă folosirea de uree tratată cu un inhibitor de urează, care va crește cantitatea de azot disponibilă pentru plante, va reduce volatilizarea amoniacului din uree și va contribui la reducerea semnificativă a costurilor cu fertilizarea.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting