Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 22 September 2020

Secția Agricultură Relații Funciare și Cadastru al Consiliului raional Căușeni informează:

Agricultorii raionului Căușeni în termenii stabiliți de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova au prezentat actele de constatare și raportul totalizator raional cît pentru culturile de grupa I(grîu,orz rapiță) atît și pentru grupa a II-a(porumb,floarea-soarelui,sorg), a fost efectuată vizualizarea și stabilirea obiectivă a gradului de afecțiune, care în unele cazuri a ajuns și la 100%. În conlucrare cu comisiile de stare excepțională locale cu specialiștii Direcției Regionale pentru Situații Excepționale au fost perfectate actele și depuse, pentr a fi aprobate de Comisia raională pentru situații excepționale.

În luna mai a anului curent a fost precăutat raportul totalizator pentruculturile deI grupă,prejudiciul cauzat de secetă a constituit 113 553 024 lei. Sursele materiale ale fondului de rezervă raional sunt insuficiente. Comisia de stare excepțională republicană care a stabilit cuantumul de subvenționare pentru grîu ce constituie 1500 lei/ha, orz 1530 lei/hași pentru rapiță 2100lei/ha.

Pe prarcurs au apărut și careva obstacole în acest proces, în unele acte lipseau semnături,în altele data nu era indicată corect, suprafețele înscrise ironat, toate acestea au tărăgănat procesul de prezentare la AIPA. Între timp s-au rectificat greșelile și marea majoritate a deponenților de acte sunt eligibili de plăți.

La moment agricultorii sunt în așteptarea deciziilor Ministerului de resort cu referire la informația privind compensațiile pentru culturile de grupa a II-a. Raportul totalizator este remis către MADRM la data de 24 august 2020 cusuprafața totală de 31 877.24 ha, inclusiv 17 940.88 ha porumb, 13 378.16 ha floare soarelui, și 558.13 hasorg. Suma totală constituind 308 300 246,5 lei.

Agricultorii raionului Căușeni care au suferit din cauza grindinei și au întocmit acte de consatare a prejudiciului, au fost 25 la număr cu suma totală a prejudiciului cauzat de 32 838 207, însă doar 11 fiind eligibili, conform datelor din “Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților natrurale asupra recoltei anului 2020”, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.582/2020, ceilalți nu au întrunit toate condițiile stipulate in regulamentul sus menționat și nu vor beneficia de compensații.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting