Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Noutati si evenimente

Marți, 28 Martie 2017

Satul Hagimus-Un nou Centru de Sănătate, construit din bani europeni.Sunt nevoiţi să trateze pacienţii într-o clădire care stă să cadă, fără chipamente necesare şi în frig. Vorbim despre medicii din satul Hagimus, raionul Căuşeni. De ani de zile ei activează în condiţii greu de suportat, iar pacienţii preferă să se adreseze medicilor de la spitalul raional. Pentru a soluţiona problema, primarul localităţii a aplicat pentru finanţare europeană, iar din grantul câştigat a ridicat un nou Oficiu al Medicilor de Familie.

Actualul Oficiul al Medicilor de Familie are două niveluri şi a fost construit mai bine de un sfert de secol în urmă.

"Etajul de sus nu ne folosim, adică nu funcţionează. Funcţionăm la nivelul doi numai într-o aripă, numai în câteva saloane, în care este încălzire, numai în saloane, pe coridor e rece", a spus asistenta medicală, Elena Medvedev.

Acesta nu este unicul lucru de care sunt nemulţumiţi medicii şi pacienţii. Din cauza umedităţii, toată clădirea se risipeşte.

Mai mult, centrul nu are echipament necesar.

"Cum la sate de dorit aparataj pentru fizioterapie, bolnavi cronici cu dureri de picioare, de spate, în genere fizioterapia s-a închis, dar aparatele în genere îs foarte vechi", a spus asistenta medicală, Elena Medvedev.

Pentru a soluţiona problema, primarul localităţii, Anatol Iepure a aplicat la programul european "Susţinerea Masurilor de Promovare a Încrederii" şi a câştigat un grant de 120 de mii de euro. Din aceşti bani a fost ridicat un nou Oficiu al Medicilor de Familie.

Totodată, primăria va contribui cu peste jumătate de milion de lei pentru a procura utilajul medical, iar de servicii vor beneficia trei localităţi.

"Cel puţin zece mii de oameni o să fie, dintre care se primeşte că o treime sunt ai noştri, iar două treimi sunt oameni din satul de alături şi din Tighina, din zona transnistreană", a spus primarul satului Hagimus, Anatol Iepure.

Noul oficiul medical va fi dat în exploatare în vara acestui an.
Sursa : http://www.prime.md/ro/proiect-finantat-de-ue-un-nou-centru-de-sanatate-construit-din-bani-europeni_52650.html

În curînd, Consiliul raional Căușeni și cel al satului Hagimus vor contribui la procurarea echipamentului medical necesar pentru lansarea Oficiului Medicilor de Familie.


Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting