Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Wednesday, 06 June 2018

Sărbătorit Sportul
Consacrat Zilei Naționale a Sportului, respectiv Zilei Internaționale a Mișcării Olimpice, pe parcursul a două zile arenele sportive ale raionului Căușeni au găzduit un șir de competiții pline de vervă, elan tineresc, menite de a promova modul sănătos de viață. Evenimente au avut loc în toate localitățile din raion, însă, centrul gravitațional al acțiunilor consacrate Zilei Naționale a Sportului și Zilei Internaționale a Mișcării Olimpice a fost orașul Căușeni.Găzduit de Stadionul Raional, în debutul evenimentului, echipele participante de la instituțiile de învățământ și organizațiile din oraș, dar și din unele localități rurare ale raionului au defilat în fața spectatorilor, organizatorilorși oaspeților de oanoare. Promotorii modului sănătos de viață și spectatorii au fost salutați de factorii de decizie din conducerea raionului și orașului Căușeni, promotorii mișcării sportive. Veteranilor sportului din teritoriu, care au făcut cinste raionului la diverse competiții raionale, republicane și chiar internaționale, le-au fost înmânate semne de înaltă apreciere și de distincție.Agenda evenimentului, potrivit maestrului în sport, Filip Musteață, membru al Comitetului Național Olimpic din Moldova, specialist principal în problemele tineretului și sportului, în cadrul Direcției Raionale Generale Educație, Cultură, Tineret, Sport și Turism, a cuprins mai multe discipline sportive.
Filip Musteață: „În programul sărbătorii sportului s-au înscris cursa de ciclism de 6 km pentru copiii de grădiniță, care au venit însoțiți de părinți, bunici. La fel, a avut loc cursa olimpică la ciclism pentru maturi, pe o distanță similară. Foarte mulți participanți am avut la competițiile de basket, volei, șah, jocul de dame, fotbal, tenis de masă, lupta națională „trânta”, competiție în care învingîtorii vor lupta pentru cocoșul și berbecul viu. De asemenea, la un înalt nivel sportiv, au decurs competițiile la ridicarea greutăților, atletism. În special, viu disputate au fost alergările pe distanțele de 100, 1000 și 1500 metri. Cei mai buni sportivi au fost menționați cu cadouri de preț, premii, diplome, cupe și medalii”.


La finele unei concurențe deosebite, primii au finalizat competiția și și-au desemnat învingătorii, sportivii care practică ridicarea greutăților, atât în categoria tineri, cât și veterani. Campion în categoria „veterani”, cu un rezultat pe potriva celor tineri, a devenit maestrul în sport, Serghei Baeș din comuna Tănătarii-Noi, care a reușit să ridice greutatea de 16 kg, de 120 de ori. În categoria „tineret”, cu rezultatul de 110 ridicături, campion a devenit fiul distinsului halterofil Vasile Baeș. Tânărul sportiv a ținut să comunice pentru site-ul nostru.

Vasile Baeș: „Vin dintr-o familie unde atletismul este promovat din copilărie, tatăl meu fiind antrenor în acest gen de sport. După gimnaziul din localitate, am absolvit Școala Profesională din orașul Ștefan-Vodă. Ca și alți tineri din RM, am muncit și peste hotare, dar baștina m-a chemat acasa, apoi am făcut armata. Acum lucrez după profesia însușită. Practic nu doar ridicarea greutăților, dar și tenisul de masă, jocul de dame, șahul și altele. Atât doar că nu prea am timp să mă ocup regulat cu sportul, căci dacă aș face antrenamente permanent, cred că ași obține rezultate mai înalte. Spun toate acestea, deoarece conștientizez faptul că în viață, reușește să se realizeze mai plenar omul care duce un mod sănătos de viață, face sport și continuă să persevereze”.


Am făcut un popas și la locul de start al uneia dintre cele mai viu disputate competiții sportive - cea de atletism. Responsabilă de desfășurarea competițiilor, d-na Larisa Pavlenco, profesoară de Educație Fizică, specialist principal la Direcția Raională Generală Educație, Cultură, Tineret, Sport, Turism, care avea să vină cu urmatoarea informație: „La moment, au finalizat deja alergările la viteză - „Cursa Mică” - cu participarea copiilor mici, pe o distanță de 60 de metri, respectiv, competiția copiilor mai mari pe o distanță de 100 de metri. Toți doritorii și-au încercat puterile la un Maraton de 6000 de metri. Câștigator la distanța de 100 de metri băieți, a devenit Vasile Evseev, elev al L.T. „M. Eminescu”, Căușeni, la fete învingătoare a devenit Anastasia Rotaru. În categoria copii mici, pe podiul de premiere au urcat Denis Movilă, Cristi Catruc și Victoria Nasenco.În programul celor 2 zile de viață sportivă, care a pulsat din plin,în Raionul Căușeni s-au mai înscris un turneu internațional la lupta judo, organizat de Școala Sportivă Căușeni, la care, așa cum ne-a informat Directorul instituției Vladimir Iurco, candidatîn maeștri ai sportului, au participat 9 echipe din RM și unadin orașul Nikolaev, Ukraina. Învingătoare a devenit echipa gazdă.O altă competiție palpitabilă a avut loc în orașul Căinari, un tuneu republican la lupta kick-boxing, organizat de L.T. „Al. Mateevici” din localitate, în frunte cu d-nul Ion Bumbu, un promotor înflăcărat al acestui gen de sport, turneu realizat cu susținerea autorităților din teritoriu și a Școlii Sportive raionale, la care și-au dat concursul 7 echipe din mai multe unități administrativ-teritoriale ale republicii, competiție în care, spre bucuria spectatorilor, învingătoare, de asemenea a devenit echipa gazdă.

Mariana Josan, stagiară, studentă USM, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul I
Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting