Causeni
 Pagina de Start  Raionul Căuşeni  Reportaje  Să facem curăţenie în toată ţara!
Text smallText large

Reportaje

Să facem curăţenie în toată ţara!
Să facem curăţenie în toată ţara!
 

Să facem curăţenie în toată ţara, într-o singură zi!

Este cel mai mare proiect de implicare socială din istoria Republicii Moldova. În ziua de sâmbătă, 16 aprilie 2011, va avea loc ziua naţională de curăţenie, eveniment organizat în cadrul proiectului „Hai, Moldova!”.  Lansarea oficială a proiectului a avut loc la 2 februarie. Tot atuci  s-a dat startul procesului de realizare a unei hărţi virtuale a deşeurilor. La Căuşeni lansarea a avut loc la 23 martie, în cadrul unei întruniri de amploare cu factori decizionali din raion: primari ai localităţilor, consilieri raionali, directori ai instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, conducători ai serviciilor desconcentrate. Întrunirea a fost prezidată de vicepreşedintele raionului Sergiu Gogu.

Pentru început   tinerii voluntaria Andrei Gogu şi Alexei Panfilov au  informat  participanţii la întrunire despre faptul, că „Hai, Moldova” îşi doreşte să devină o replică a proiectului mondial „Let’s do it”, care s-a bucurat de succes în mai multe state,precum Estonia, Slovenia şi România. Este vorba de un proiect ecologic prin intermediul căruia o organizaţie de tineri voluntari îşi propune să implice la curăţenia generală cel puţin 350 de mii de oameni, care să adune 10 mii de tone de gunoi doar într-o singură zi. 

Pentru a-şi realiza scopul ei au nevoie de susţinere, de mobilizarea întregii societăţi. Până acum, oamenii au fost cât se poate de receptivi şi şi-au arătat tot sprijinul faţă de acest proiect. Disponibilitatea, dar şi dorinţa de a participa a fost manifestată de către Guvernul Republicii Moldova, Primăria municipiului Chişinău, precum şi ministerele Mediului, Tineretului şi Sportului, Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi cel al Apărării. 

„Guvernul, şi în special prim-ministrul Vlad Filat susţine proiectul „Hai, Moldova!”. În perioada următoare va fi adoptată o hotărâre de Guvern, care va prevedea responsabilităţi pentru fiecare minister în parte care urmează să fie implicat în acest proiect. Astfel încât, în ziua în care va fi implimentată, această activitate să fie una cu adevărat naţională şi să aibă impact. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi şi nu este curat unde se face într-o zi curăţenie, ci acolo unde se păstrează. Este important ca prin intermediul acestei activităţi fiacare să conştientizeze că este bine sp păstrăm curăţenia”, a subliniat consilierul premierului, Tudor Darie. 

Organizatorii speră că până la marea zi a „curăţeniei generale” la proiect se vor alătura toate localităţile. 

Printre parteneri se numără şi ONG “Centrul Informaţional Tighina”, avându-l director pe Tudor Cîşlaru, care, prezent la întrunire, a informat despre implementarea proiectului “Dezvoltarea serviciului public de salubrizare Căuşeni”, finanţat prin intermediul Fundaţiei Est-Europene din resurse financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcii şi graţiei ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova. La nivel de raion, a continuat Tudor Cîşlaru, vor fi organizate 2 concursuri : de colectare a plasticului uzat şi a maculaturii “Un trai curat-o viaţă sănătoasă” cu implicarea  tinerilor din instituţiile şcolare din localităţi şi de confecţionare din plasticul uzat a lucrărilor de artă, artizanale, utile pentru refolosinţă cu genericul “ Protecţia mediului prin reutilizarea artistică a plasticului”. Profitând de prezenţa managerilor instituţiilor şcolare, Tudor Cîşlaru a semnat Acorduri de colaborare în acest sens.

Comentarii
Actualităţi
Hartă site  |  Termeni şi condiţii  |  Mod de utilizare  |  Contacte
©2007 Consiliul Raional Căuşeni. Toate drepturile rezervate.
Developed by Web Consulting Agency