Causeni
 Pagina de Start  Cultură  ?tiri  Ziua Poeziei – ce poate fi mai frumos!
Text smallText large

?tiri din Cultură

Ziua Poeziei – ce poate fi mai frumos!
Ziua Poeziei – ce poate fi mai frumos!
Joi, 29 Martie 2012


   ,,Poezia e o trebuinţă continuă a                         
    sufletului omenesc,unul din acele 
    principii, fără de care universul n-ar
    putea exista”...
                                          Perpessicius
      Şi pentru că  poezia este un nou început, o încântare, o salvare, nu putea să nu fie sărbătorită în luna martie – luna înfloririi şi a prospeţimii, cum numai poetul spunea „ o nouă primăvară pe vechile dureri”.
       21 martie este ziua, în care ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a declarat „Ziua Mondială a Poeziei”, un mod prin care se recunoaşte, că oamenii de literă şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
    Ziua Poeziei – ce poate fi mai frumos!
    Această minunată sărbătoare coincide pentru locuitorii meleagului nostru şi cu manifestările din cadrul „Zilelor Naţionale Mateevici”, fapt care multiplică solemnitatea acestor evenimente,  în capul mesei fiind pusă  Poezia.
   La 21 martie, anul curent Filiala Copii a Bibliotecii Publice Raionale şi-a deschis larg uşile pentru a găzdui sărbătoarea de suflet „Respiraţia verbului” cu vernisarea expoziţiei „Pe aripa poeziei”, devenită tradiţională în luna martie. La serbare au participat elevi din liceile şi gimnaziile din raionul Căuşeni,  tineri condeeri, profesori, cititori ai bibliotecii. Oaspete de onoare a manifestării a fost poetul, publicistul, muzeograful Ion Găină.
     În luarea sa de cuvînt dl Ion Găină, a adus la cunoştinţa copiilor, că Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a anunţat un Program de susţinere a tinerilor creatori, fapt care ar fi foarte benefic pentru tinerele talente şi a îndemnat pe toţi cei, care au ce spune lumii să fie mai insistenţi, să muncească mai mult şi vor fi susţinuţi. 
    „Un Eminescu se naşte o dată la un secol, dar nu este exclus faptul, că un tânăr de azi, care scrie, să ajungă ca Eminescu” a zis dl Ion Găină celor prezenţi. Sunt absolut de acord cu aceste frumoase cuvinte, mai ales, că tinerii din raionul nostru au frumoasa ocazie să-l aibă mai aproape ca alţii pe dl Ion Găină, cel, care este autorul cursului de creativitate şi retorică „Cuvîntul” – ABC-ul tânărului creator” de unde poţi învăţa să vezi cu inima, să vorbeşti cu lumina stelelor, să faci ca culorile din suflet să strălucească mai puternic, să auzi cuvintele strămoşilor ce revin la noi prin firele de iarbă. Traducerea acestei cărţi în limba engleză „The Word” a devenit un curs de lecţii de creativitate predat în SUA.
         Ediţia din acest an în cadrul a Zilei Mondiale a Poeziei a  fost marcată printr-un frumos eveniment – bilanţul Concursului Naţional al Tinerilor Creatori „Comoara”, consacrat memoriei lui Alexei Mateevici.
Premiul Mare a fost acordat elevei clasei XII LT “A.Mateeevici”din s.Zaim Mariana Ciobanu,
care prin măiestria sa de tînăr creator a cucerit simpatia publicului şi a profesorilor din sală.
Deasemenea cu diploma de menţiune şi cadouri au fost menţionaţi şi alţi tineri poeţi:
Cătălin Sajin,LT Căinari
Daniela Costeţchi, Tatiana Cravcenco LT Fîrlădeni
Igor Platon, LT “A.Mateeevici”Căuşeni
Bacal Mirabela, LT Taraclia
Şchiopu Mihaela, LT “A.Mateevici” Căuşeni

Filiala pentru copii,  a pregătit o compoziţia literar muzicală cu cititorii bibliotecii.La fel a fost aplaudate şi cîntecele interpretate de către ansamblul vocal, condus de neobosita profesoară de muzică de la Şcoala de Arte dna Diacon Ludmila.
Dat fiind faptul, că poezia poate fi citată, cîntată , dar şi expusă prin pictură în sala de lectură au fost expuse lucrările copiilor la tema “A.Mateevici – viaţa şi opera”,profesoara Ecaterina Cernous.

//  Comenteaz? articolul  |  Toate ?tirile

Alte ?tiri
Comentarii
Actualit??i
Hartă site  |  Termeni şi condiţii  |  Mod de utilizare  |  Contacte
©2007 Consiliul Raional Căuşeni. Toate drepturile rezervate.
Developed by Web Consulting Agency