Causeni
 Pagina de Start  Învăţămînt  ?tiri  Maturii au lezat dreptul copiilor
Text smallText large

?tiri din Învăţămînt

Maturii au lezat dreptul copiilor
Maturii au lezat dreptul copiilor la învăţătură
Vineri, 23 Martie 2012

După mai bine de şase luni protestatarii maturi din satul Opaci, printre care şi consilieri locali, şi-au  atins scopul propus – cel de demisie al directorului  şcolii medii Opaci Titu Mereuţă, pe care îl învinuiesc de mai multe fraude. Prin Ordinul emis de Direcţia Generală Învăţământ, Tineret, Sport din 15 martie 2012 directorul a fost eliberat din funcţia deţinută în legătură cu demisia, începînd cu data  emiterii Ordinului. În rândurile de mai jos, stimaţi cititori, din considerentul că ancheta organelor de drept pe cazul încă nu a fost încheiată şi, în virtutea principiului legal al prezumţiei nevinovăţiei, nu avem dreptul să ne pronunţăm, Vă vom relata nu despre conflictul ca atare, ci  despre faptul cum nu trebuie să procedeze administraţia publică locală  în situaţii de conflict. Sperăm să fie de învăţătură şi pentru alţii.
    La începutul lunii martie avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului Tamara Plămădeală   a remis în adresa preşedintelui raionului Căuşeni o sesizare în problema încălcării dreptului la învăţătură  a elevilor din satul Opaci, drept garantat de art. 35 al Constituţiei Republicii Moldova. Potrivit informaţiei deţinute de către avocatul parlamentar un grup de săteni, primarul şi consilierii locali au organizat în zilele de 7, 8 şi 9 februarie 2012 un protest pe teritoriul şcolii din localitate, cerând demisia directorului şcolii, Titu Mereuţă, iar la 9 februarie au blocat accesul în şcoală, elevilor fiindu-le interzisă intrarea în instituţia de învăţământ. Din cauza protestelor, se menţionează în sesizare, copiii au fost nevoiţi să se întoarcă acasă, absentând de la lecţii. 
    Examinarea sesizării avocatului parlamentar a fost inclusă sub forma unei chestiuni aparte în ordinea de zi a şedinţei Consiliului raional pentru protecţia drepturilor copilului din 19 martie, prezidată de vicepreşedintele raionului Fiodor Garaba. Invitată la şedinţă, directorul interimar al şcolii Maria Pălăduţă a relatat că în zilele de 7 şi 8 februarie absenţele de la lecţii nu au fost semnificative, respectiv 25 şi 18 elevi, iar în ziua de 9 februarie au lipsit foarte mulţi elevi: din cei 242 elevi  din ciclul gimnazial  au fost prezenţi doar 64 de elevi şi din 190 elevi din ciclul primar prezenţi au fost 90 de elevi. În două clase din ciclul gimnazial nu a fost prezent nici un elev. Cu toate acestea, a continuat directorul interimar Maria Pălăduţă, procesul instructiv în acea zi a fost desfăşurat. Primarul s. Opaci Gheorghe Tărîţă, prezent la şedinţă, a informat, că în ajunul zilelor cu pricina, în cadrul şedinţei consiliului sătesc, la insistenţa dumnealui, a fost adoptată decizia de a nu bloca accesul elevilor în şcoală, însă, contrar acelei decizii, consilierii au organizat lumea şi au desfăşurat proteste pe teritoriul şcolii.
- Despre intenţiile consilierilor de a aduna lumea la şcoală, - a mărturisit primarul Gheorghe Tărîţă, - l-am anunţat pe comisarul de poliţie Valeriu Gălbineanu, însă acţiuni de stopare nu au urmat şi s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. 
    Reconstituind în memorie acele zile de proteste la Opaci, vicepreşedintele raionului Fiodor Garaba şi şeful-interimar al Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret, Sport Olga Donţu au menţionat, că dumnealor au fost printre persoanele cu funcţii de răspundere, care au insistat asupra faptului ca protestele să fie desfăşurate în afara instituţiei de învăţământ pentru a nu împiedica procesul-instructiv, însă, spre regret, nu au fost ascultaţi.
    În finalul discuţiilor, deşi s-a constatat că nici la primăria Opaci, nici la direcţia şcolii din localitate  părinţii nu au depus plângeri în scris referitor la faptul, că elevilor nu li s-a permis să intre în şcoală în ziua de 9 februarie, membrii Consiliului au acceptat propunerea  doamnei Olga Donţu de a considera acţiunile administraţiei publice locale Opaci neadecvate legislaţiei în vigoare, adică ilegale. Consiliului local şi primarului localităţii li s-a recomandat să nu se implice în procesul instructiv-educativ al instituţiei de învăţământ  pentru a nu stresa copiii, a nu le leza dreptul la învăţătură.
    Într-un cuvânt, în toate acţiunile care se referă la copii interesele superioare ale copilului trebuie să fie luate în consideraţie cu prioritate, aşa precum prevede art. 3 din Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Şi nicidecum altfel.

//  Comenteaz? articolul  |  Toate ?tirile

Alte ?tiri
Comentarii
Actualit??i
Hartă site  |  Termeni şi condiţii  |  Mod de utilizare  |  Contacte
©2007 Consiliul Raional Căuşeni. Toate drepturile rezervate.
Developed by Web Consulting Agency