Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Friday, 14 July 2017

Registrul Vitivinicol - obligatoriu

Direcţia agricultură şi alimentaţie Căuşeni în comun cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) şi Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA) a desfășurat la data de 13 iulie 2017 un seminar de instruire cu privire la crearea, completarea şi ţinerea Registrului Vitivinicol (RVV) cu participarea specialiștilor pentru reglementarea regimului funciar din primării, a viticultorilor şi vinificatorilor din teritoriu.

Formatorii proiectului Ștefan Iamandi, expert ONV și Sergiu Soltu, coordonator, ACSA, au prezentat Proiectul “Crearea Registrului Vitivinicol al Republicii Moldova”, finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) și implementat de către Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiului Național al Viei și Vinului.

Menţionăm, că înscrierea viticultorilor şi vinificatorilor în Registrul Vitivinicol este obligatorie, pentru deţinătorii parcelelor viticole mai mari de 0,15 ha, excepţie făcînd agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în Registrul Vitivinicol riscă să le fie aplicate sancţiuni administrative, să nu poată obţine orice tip de subvenţii şi chiar să fie în imposibilitate de a-şi comercializa strugurii.

Obiecte ale înregistrării în RVV sunt:

  a)parcelele viticole de producție–marfă (mai mari de 0.15 ha) cu soiuri de struguri pentu vin; de struguri pentru masă; destinate pentru producerea coardelor altoi (plantații altoi) și producerea coardelor portaltoi 9 plantații portaltoi),

  b)unitățile vinicole care desfășoară cel puțin una din activitățile de fabricare, stocare și comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obținute pe bază de must și vin.

Beneficiarii proiectului sunt viticultorii și vinificatorii, indiferent de statutul

organizatorico-juridic, atît proprietari, cît și exploatatori.

Înscrierea în Registru se face în baza cererii agentului economic sau persoanei fizice și a declarației pe proprie răspundere privind corespunderea cu cerințele obligatorii de înregistrare.

Mai multe detalii le obțineți de la:

  a)Specialistul în reglementarea proprietății funciare din primărie (inginerul cadastral),

  b)Centrul raional ACSA,

  c)Oficiul central al proiectului din Chișinău,

  d)Oficiul Național al Viei și Vinului.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting