Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Noutati si evenimente

Luni, 17 Iunie 2019

RECOMANDĂRI PRIVIND RARIREA FRUCTELOR LA PIERSIC SI NECTARINE

Nectarinul si piersicul sunt pomi care necesita o rarire manuala a fructelor ,pentru a obtine o densitate optima a fructelor; aceasta operatie de rarire impiedica intrarea pomilor in alternanta de rodire: un an rodesc, iar urmatorul nu sau rodeste foarte putin.

Echilibrarea numarului de fructe cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoare in anul urmator a ramurilor de rod mixte. Un numar optim de fructe previne degarnisirea la baza a sarpantelor si subsarpantelor si mutarea catre varf a rodului.

Prin rarirea fructelor se asigura o productie de calitate, cu fructe dezvoltate la marimea si caracteristicile specifice soiului; se echilibreaza greutatea suportata de ramuri, fiind prea incarcate ele se pot rupe.

Prin rarirea fructelor se asigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor si daunatorilor pe fructe si in jurul acestora; un numar optim de fructe permite o buna maturare a lemnului, crescand rezistenta la inghet pe timp de iarna.

Răritul manual al piersicului începe la 25-30 de zile după înflorire și continuă pănă la începutul întăririi sînburelui.Este indicat că răritul săse execute în 2 etape:

Cînd fructele au mărimea unei alune;

înainte de întărirea sămburelui.

Cea mai buna perioada pentru rarirea fructelor este luna mai-iunie, fructele avand in aceasta perioada o dimensiune de 1,9 -2,5 cm, inainte de lemnificarea samburelui. In momentul in care se face rarirea se vor inlatura si fructele afectate de boli-daunatori, deformate, duble, mici, etc.

In urma operatiei de rariere a frucelor pe o ramura trebuie sa ramana 2-4 fructe, in functie de vigoarea ramurii. Pe un pom dupa dupa taierile de rodire,se pastreaza un numar de 50-70 de ramuri mixte; la final, pe un pom se ajunge la un numar de 100-200 de fructe pe pom în funcție de vigoarea pomului.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting