Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 16 April 2019

Recomandări privind Înființarea plantațiilor noi de căpșune

Plantațiile multianuale de căpșuni pot fi înființate toamna (15 august-15 octombrie), primăvara (martie-aprilie) sau vara (15 iulie-15 august). Plantarea de vară se recomandă numai în condiții de irigare. Dacă se plantează vara, se pot obține trei recolte în trei ani. La plantările de primăvară se recomanda de folosit stoloni de tip ”Frigo”, pentru a putea obține recoltă în primul an. Înființarea plantației presupune două operațiuni principale: pregătirea terenului și plantarea stolonilor.

Pregătirea terenului

Căpşunul este o cultură care necesită condiţii specifice de cultivare. Sub aspectul recoltei timpurii, de la care se obţine profitul maxim, locul plantaţiei se alege cu mare precauţie.

Ținând cont de specificul climateric al Republicii Moldova, se alege pentru cultura căp-şunului terenuri ferite de îngheţuri în perioada înfloririi şi fructificării, amplasate pe soluri nisipo-lutoase şi luto-nisipoase, aerate, fertile, suficient de umede cu reacţie slab acidă, cu plantarea obligatorie a căpşunului numai în terenuri irigate.

Pentru siguranţa alegerii corecte a unui amplasament pentru cultura căpșunului, se vor avea în vedere următoarele elemente:

·amplasarea câmpului în zone cu sursă sigură de apă;

·sectorul ales trebuie sa fie plan sau cu o panta uşoara;

·locul de cultivarea a căpşunului necesită o bună drenare a terenul, el nu trebuie sa prezinte exces de apă nici pe perioade scurte. Planta de căpșun este foarte sensibilă la excesul de salinitate;

·amplasarea terenurilor în apropierea drumurilor magistrale permite transportarea calitativă a recoltei;

·amplasarea câmpurilor în sectoarele asigurate cu forţă de muncă, în special în perioada de recoltare;

·structura solului destinat cultivării căpşunului trebuie să fie uşoară, afânată cu o per-meabilitate bună pentru apă;

·când se alege o regiune deluroasă, pentru cultura de căpșun, se foloseşte jumătatea inferioară a pantei dealului. Se alege expoziţia estică, sudică sau sud-estică pentru regiunile umede şi expoziţia vestică, nord-vestică, nordică, pentru regiuni mai puțin umede;

·nu se recomandă locurile joase, cu circulaţie slabă şi pericol de îngheţ;

·se ţine cont de datele statistice ale temperaturilor joase, ale căderilor de precipitaţii şi afectarea de grindină

Premergătorii

La amplasarea culturii căpşunului se va ţine cont că premergători buni sunt culturile legumicole: varza, morcovul, ridichea de lună şi cerealele păioase: grâul, orzul, ovăzul. Plantaţiile de căpşun nu trebuie înfiinţate după aşa premergători ca: usturoiul, cartoful, ceapa, castraveţii, tomatele, vinetele, ardeiul, deoarece toate aceste culturi contribuie la apariţia nematodei, servind drept gazdă intermediară pentru acest dăunător.

Perioada optimă al plantării căpșunului

Plantarea de toamnă

Cea mai favorabilă perioadă de plantare în toamnă este cuprinsă între sfârşitul lunii august şi mijlocul lunii octombrie. În cazul plantării la începutul perioadei recomandate (sfârşit de august - mijloc de septembrie), plantele au timp să se fortifice până la venirea iernii (formează un sistem radicular şi o rozetă de frunze, capabilă să menţină planta în viața, până în primăvara următoare) şi rezistă mai bine la geruri. Nu se recomandă ca plantarea să se facă mai târziu de mijlocul lunii octombrie, deoarece condiţiile de mediu (temperatura), nu mai sunt favorabile formării de rădăcini şi rozete de frunze noi.

Plantarea mai timpurie permite înrădăcinarea plantei şi formarea unei rozete puternice până la apariţia îngheţurilor. Uneori în această perioadă se mai diferenţiază şi mugurii florali, în special în timpul toamnelor lungi. Substanţele de rezervă acumulate la plantarea mai timpurie permite iernarea mai bună şi obţinerea în primul an a unei cantităţi mai mari de fructe în comparaţie cu plantările tardive. Cicatrizarea rădăcinilor traumate la plantare se petrece mai greu. Din aceste considerente doar răsadurile crescute în claiete, containere sau ghivece dau un rezultat mai bun în comparaţie cu răsadurile ce au rădăcina goală. Plantarea de primăvară

Pentru plantarea de primăvară se recomandă perioada cuprinsă între 15 martie şi 15 aprilie.

Căpşunul plantat în primăvara nu produce fructe în anul plantării (tehnologia de cultură prevede înlăturarea inflorescenţelor pe măsură apariţiei lor). Plantarea de primăvară asigură condiţiile necesare unei dezvoltări bune a plantelor de căpşun, care rodeşte în anul următor. În anul plantării, an fără rod, are loc diferenţierea mugurilor de rod şi depozitarea substanţelor de rezervă în rădăcini, fără concurenţă, dată la formarea fructelor şi a stolonilor. Costurile suplimentare legate de întreţinerea culturii din anul fără rod (anul I), sunt compensate de producţia obţinută în următorii ani cu rod.

În anul următor înfiinţării culturii, plantele pornesc devreme în vegetaţie primăvara, vegetează şi rodesc bine, datorită sistemului radicular puternic format în anul anterior şi numărului corespunzător de ramificaţii roditoare.

Plantarea de vară

Plantarea de vară se realizează în perioada iunie - iulie (care poate fi prelungită până în 15 august în zona de sud a Republicii Moldova). Stolonii formaţi au o capacitate înaltă de înrădăcinare.

Pentru plantare se utilizează stoloni fortificaţi păstraţi la rece sau stoloni recoltaţi direct din câmp (formaţi în anul anterior). În cazul înfiinţă-rii culturii în vară, plantele se dezvoltă destul de bine până toamna şi formează suficiente ramificaţii roditoare, pentru a asigura recolta din anul următor. Plantaţiile înfiinţate vara rodesc în toţi cei trei ani, comparativ cu cele înfiinţate primăvara sau toamna, care rodesc numai în 2 ani, primul an fiind fără recoltă. Până în iunie - iulie, când se plantează căpşunul, terenul poate fi ocupat cu o alta cultură care poate fi desfiinţată devreme, realizânduse o utilizare eficientă a unei suprafeţe de teren.

Pregătirea terenului pentru plantarea căpşunului

Arătura adâncă – are ca scop mobilizarea stratului fertil superior în partea inferioară, unde se vor afla viitoarele rădăcini ale plantelor.

Reţineţi!!! Arătura se efectuează cu 2-3 luni înainte de plantare. Nu se admite plantarea în sol proaspăt tasat, deoarece în urma tasării lui se dezgolesc rădăcinile plantei.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting