Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Noutati si evenimente

Luni, 16 Septembrie 2019

Recomandări practice la însemințarea grîului și orzului de toamnă 2019

Problema producerii culturilor cerealiere a fost şi va rămâne una dintre cele mai actuale în complexul agroindustrial al republicii. Veriga principală în soluţionarea acestei probleme este respectarea tuturor procedeelor tehnologice de cultivare a culturilor de toamnă. Încorporarea seminţelor în sol se execută strict la adâncimea de 4-6 cm şi nici într-un caz la 2-3 sau 10-12 cm ce poate provoca o germinaţie şi răsărire neuniformă. Regula de aur rămâne ca seminţele să fie încorporate pe patul germinativ umed. Tăvălugirea semănăturilor e obligatorie în condiţii de secetă şi poate fi înlocuită cu graparea când în patul germinativ este necesarul de umezeală pentru răsărirea plantelor.De regulă, semănatul începe când temperatura aerului este de 13-15′C şi trebuie să se termine când ajunge la 8-9′C. Respectarea epocii optime de semănat contribuie cu 40-50% şi uneori chiar cu 70% la realizarea nivelului producţiei. Semănatul în termeni optimi asigură întotdeauna o dezvoltare bună a plantelor din toamnă şi o iernare satisfăcătoare. Ştiinţa şi practica au demonstrat că plantele trebuie să posede înainte de a întra în iarnă 3-4 fraţi. În condiţii normale, răsărirea cerealelor are loc în 8-10 zile şi în primul rând se dezvoltă sistemul radicular prin creşterea celor 3-5 rădăcini embrionare, care au rolul hotărâtor în nutriţia plantelor până la desprimăvărare.

La 10-12 zile de la răsărire în faza de 3 frunze, încetează creşterea în lungime a tulpinii şi se formează nodul de înfrăţire la 2-3 cm sub nivelul solului, unde temperatura este mai mare cu 6-8′C. În următoarele 2-3 zile, din nodul de înfrăţire pornesc fraţii. Tot din nodul de înfrăţire pornesc rădăcinile coronare (adventive), odată cu apariţia celei de-a treia frunze, şi acestea cresc, în perioada de toamnă, până la lungimea de 5-10 cm. Lor le revine rolul principal în nutriţia plantelor în perioada creşterii intensive a acestora.

Se recomandă fertilizarea cu îngrăşăminte complexe NPK 12:52:0 sau 11:46:0 etc., în cantitate de 100-150 kg/ha. Prin aceasta se asigură necesarul de fosfor şi o parte din azotul necesar pornirii în vegetaţie. Restul de azot (200-250 kg/ha azotat de amoniu) se aplică în primăvară. Cu o zi înainte sau în ziua semănatului, se pregăteşte patul germinativ cu combinatorul special. Această lucrare este esenţială pentru reuşita semănatului de calitate.

La semănat sămânţa folosită trebuie să fie din recolta anului respectiv, să fie certificată şi tratată. Sămânţa trebuie să aibă puritatea şi germinaţia cea mai mare şi trebuie tratată cu produsele: DIVIDEND 030FS, DIVIDEND STAR 036 FS, GAUCHO 70WS, SIGNAL, în doză recomandatăSe execută semănatul orzului şi al grâului de toamnă concomitent cu fertilizarea de pornire cu îngrăşăminte complexe, precum amofosul sau nitroamofosca. Densitatea de semănat a orzului de 450-500 şi a grâului de 450-550 boabe germinabile/metru pătrat, iar adâncimea de semănat 2-3cm la orz şi 4-6 cm la grâu. Se vor folosi loturi de seminţe cu masa a 1000 de boabe cât mai mare. Cantitatea de seminţe necesară este la orz de 160-200 şi la grâu de 200-220 kg/ha

Pentru a putea respecta epoca optimă de semănat, este necesar, în primul rând, să avem terenul bine pregătit din timp, să avem sămânţa şi utilajele necesare pentru ca lucrarea de semănat să se încheie în maxim 10-15 zile. Respectarea tehnologiei de cultură face din culturile de toamnă culturi profitabile.

Ştiaţi că:

·întârzierea semănatului grâului de toamnă peste perioada optimă reduce recolta viitoare cu 30-50 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii octombrie şi cu 60-100 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii noiembrie;

·culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă, din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire;

·tratarea seminţelor înainte de semănat împotriva bolilor şi a dăunătorilor este cel mai ieftin şi eficient tratament, dar şi cel mai puţin poluant, deoarece se folosesc cantităţi mici de substanţe;

·monocultura de grâu, respectiv, cultivarea de grâu după grâu mai mult de un an are efect deprimant asupra producţiilor viitoare, deoarece terenul se îmburuienează puternic, bolile şi dăunătorii specifici se înmulţesc, iar în sol se acumulează o floră bacteriană specifică, care, prin produsele ei vitale, dăunează dezvoltării rădăcinilor plantei de grâu.

·Important este ca răsărirea să aibă loc în timp scurt şi cât mai uniform. Realizarea însămânţării în epoca optimă diminuează la maximum riscurile la culturile de toamnă.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting