Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 02 April 2019

Rapița - una din cele mai capricioase culturi agricole

Rapița

Rapita de toamna reprezinta una dintre cele mai capricioase culturi agricole, care fie iti ofera satisfactii financiare de exceptie, fie deceptii cu minusuri mari in buzunar.Principalele probleme ce pot aparea in primavara sunt legate in special de atacul insectelor daunatoare si cum rapita este o planta „savurata” de multidaunatori, trebuie sa fim foarte precauti in ceea ce priveste controlul acestora.

O data cu eliminarea problemelor legate de Ceutorhynchus napi-Gargarita tulpinilor, trebuie sa ne pregatim pentru valul de daunatori care ataca bobocul floral si floarea. Prezenti in acest moment sunt Epicometis Hirta-Gandacul parossi Meligethes aeneus-Gandacul lucios al rapitei. Inca de saptamana trecuta, cele doua specii se puteau observa in cultura. Intrucat atacul acestora determina scaderi semnificative de productie, trebuie sa sporim monitorizarea culturii in acesta perioada. In acest sens recomand amplasarea capcanelor galbene, iar la depasirea pragului economic de daunare (PED), sa interveniti cu tratamentul insecticid. Pentru sporirea productiei recomand si aplicarea unui fungicid in amestec cu ingrasaminte pe baza de Bor, insa in stadiul de boboc floral (se cunoaste importanta

Aplicarea borului la oleaginoase în perioada înfloritului.

Alegerea momentului de aplicare al insecticidului difera la cei doi daunatori intalniti, daca in cazul lui MeligethesPED-ul este de 3-5 adulti pe planta, in cazul lui Epicometis, un atac puternic este atunci cand se depaseste un numar de 10 adulti la 100 de flori. Insecticidul folosit trebuie sa fie de preferat unul prietenos cu albinele si entomofauna utila, de preferabil din grupa piretroizilor de sinteza.

Sfarsitul lunii martie:

Fainere si putregai: Topsin 70WP (1,0 kg/ha); Impact 25 SC (0,5 l/ha);

Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorrhynchus napi): Novadim Progres (1,0-1,5 l/ha) sau Nurelle D 50-500 EC (0,4 l/ha).

Inceput inflorire

Gandacul lucios al rapitei: Mospilan 125 g/ha) + Fury (100 ml/ha); sau produsele Novadim Progres (1,0-1,5 l/ha) sau Nurelle D 50-500 EC (0,4 l/ha).

Inflorire

Gandacul lucios al rapitei, gargaritei silicvelor, si paduchele cenusiu: Mospilan 125 g/ha) + Fury (100 ml/ha) - Mospilan nu afecteaza albinele iar Fury are efect repelent pentru albine

NOTA:cand atacul de daunatori este sub pragul de daunare,unul dintre tratamente nu mai este necesar si se poate elimina.

sulful face parte din categoria macroelementelor de ordin secundar. În ultimii ani datorită scăderii emisiilor de sulf în atmosferă (datorate înăspririi reglementărilor referitoare la mediu) și a scăderii cantităților de sulf elementar aplicat ca îngrășământ, simptomele de carență ale acestui element au început să fie observate în special la cereale și la rapiță. Sulful este un element esențial în nutriția plantelor, lipsa lui provoacă plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carența de azot. Plantele au nevoie de Sulf în aceiași măsură în care este nevoie de fosfor. Favorizează direct, sinteza proteinelor, lucru deosebit de important pentru cerealele păioase, în special pentru grâu.

Insuficiența aprovizionării cu Sulf provoacă încetinirea pronunțată a creșterii, iar în caz de carență severă și prelungită, creșterea se oprește.

Fertilizarea Rapiței cu Sulf

Rapița este o mare consumatoare de Sulf. Condițiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicată a solului și alți factori de stres au o influență negativă asupra aprovizionării cu Sulf a plantelor.

În funcție de condițiile specifice fiecărui an în parte, de la jumătatea lunii martie și până la jumătatea lunii aprilie începe perioada de consum maxim al rapiței pentru Sulf. Acest consum se menține ridicat în toată perioada de alungire a tijei florale precum și în timpul înfloritului și se prelungește până la începutul formării silicvelor.

Având în vedere aceste caracteristici și cerințe specifice, este nevoie să se asigure necesarul de Sulf al culturii, înainte ca plantele să ajungă în această perioadă de consum maxim.

În funcție de starea de dezvoltare vegetativă specifică din fiecare an, Sulful se poate aplica de la jumătatea lunii martie, până înainte de înflorit, care de obicei, în anii normali se produce în primele zile ale lunii aprilie. Se poate lua ca reper de aplicare faza de buton verde, faza până la care este bine ca Sulful să fie aplicat.

Rolul sulfului:

Prezența acestui element de nutriție are o importanță deosebită pentru rapiță:

·ajută la creșterea și dezvoltarea uniformă a plantelor;

·ajută la dezvoltarea normală și uniformă a elementelor de producție de pe plantă;

·favorizează maturarea producției;

·crește procentul de ulei din semințe.

Simptome ale carenței de Sulf:

·limbul frunzelor și nervurile se decolorează;

·se produce o “albire”, o decolorare pronunțată a culorii florilor;

·silicvele se opresc din creștere, nu se dezvoltă normal, sunt decolorate și neuniforme.

Sulful se poate aplica atât la sol – îngrășăminte chimice solide clasice – cât și prin administrarea unor îngrășăminte cu aplicare foliară.

Modalitatea practică de fertilizare se stabilește de fiecare fermier în parte, în funcție de starea culturii, de dotarea tehnică pe care o are și resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapiță să fie aplicat corect și la timpul potrivit.

DAGLAS

Fertilizant cu conținut ridicat de S, cu N, K și microelemente

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting