Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 06 October 2020

Notă informativă referitor la definitivarea lucrărilor pentru actarea culturilor de grupa I

Secția Agricultură, Relații Funciare și Cadastru din cadrul Direcției Economie, Construcții și Infrastructură începînd cu luna aprilie a anului curent a fost antrenată în activități axate pe evaluarea stării culturilor agricole din localitățile raionului Căușeni. Necesitatea acestor măsuri a apărut în urma multiplelor adresări a agricultorilor din raion care au solicitat o evaluare a stării culturilor afectate de secetă. În urma instituirii comisiei de evaluare prin dispoziția Președintelui raionului cu nr. 34 din 21.04.2020, au demarat evaluările propriuzise. Au avut loc întruniri în extravilanul primăriilor din raion, unde împreună cu membrii comisiilor locale și agenții economici la fața locului minuțios s-a examinat culturile și obiectiv s-a constatat gradul de afecțiune a acestora. Astfel au fost examinate culturi cu suprafața totală de 19271,36 ha, inclusiv grîu - 16460 ha, orz - 1444,36 ha, rapiță - 1367 ha.

Un volum enorm de lucru s-a efectuat la momentul recepționării cererilor și a rapoartelor totalizatoare din localitățile raionului Căușeni, deoarece astfel de activități au avut loc pentru prima dată, deaceea s-au comis multe greșeli în perioada menționată și la rîndul său Secția Agricultură, Relații Funciare și Cadastru a rectificat datele, apoi a remis în cele din urmă toată informația ministerului de resort pentru a putea fi pasibilă subvenționarea. Cele mai frecvente erori au fost indicarea incorectă a anului înființării plantațiilor la primăriile Ciuflești și Fîrlădeni, dată incorectă pe actele de constatare în aproximativ 5 localități.Deoarece mulți producători care au înregistrate gospodării țărănești au fost expuși în acte și raport totalizator ca persoane fizice, deeaceea am fost nevoiți să rectificăm aceste lacune pentru a fi pasibilă subvenționarea.

Cu toate acestea, situația a fost depășită, nu avem cazuri de respingere a actelor și suprafețelor prezentate la ministerul de profil. Lucrul cu culturile de grupa I este definitivat, iar plugarii din raionul Căușeni au fost subvenționați cu suma totală de 29770570.8 lei,griu 24690000 lei, orz 2209870.8 lei, rapiță 2870700 lei.

Concomitent cu afectarea în urma secetei culturile de grupa I, cît și unele cultruri multianuale, au mai avut de suferit și din urma ploilor cu grindină din 07.07.2020, care au cauzat pagube și la fel au fost actate toate suprafețele afectate și toți agenții economici urmau a fi subvenționați conform actelor de constatare.

Deasemenea suntem în așteptarea regulamentului pentru culturile de grupa a II-a, care au suferit în aceeași măsură, în unele cazuri și mai mult decît I-a grupă.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting