Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 20 November 2018

Noi completări la Codul Funciar al Republicii Moldova
Codul Funciar, modificat.
Proprietarii de terenuri, care nu le prelucrează vor fi amendați.

Codul funciar al Republicii Moldova a fost completat cu un articol nou – 381, care se referă la folosirea terenurilor cu destinaţie agricolă în activități de turism rural (agroturism). Modificările au intrat în vigoare odată cu publicarea acestora în Monitorul.Astfel, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor agroturistice, fără schimbarea destinației terenurilor respective. Acest drept poate fi exercitat doar dacă proprietarul terenului cu destinaţie agricolă practică activitate agricolă de cel puţin 5 ani.

De asemenea, a fost modificat conținutul art. 99 din Cod - repararea pierderilor din producţia agricolă şi silvică. Conform modificărilor, acesta va avea următorul conținut: ”Pierderile din producţia agricolă şi silvică, cauzate de retragerea din circuitul agricol şi silvic sau de darea în folosinţă provizorie a terenurilor agricole şi silvice în alte scopuri decît producţia agricolă şi silvică, precum şi de limitarea drepturilor deţinătorilor de terenuri, de înrăutăţirea calităţii solurilor ca urmare a efectelor negative provocate de întreprinderi, instituţii şi organizaţii sau a folosirii lor în alte scopuri, se repară la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul unității administrativ-teritoriale respective, mijloacele obținute folosindu-se pentru restabilirea şi valorificarea terenurilor sau sporirea fertilităţii acestora.

Proprietarii de terenuri agricole care nu le prelucrează ar putea rămâne fără ele pentru o perioadă de minim patru ani şi vor fi obligaţi să achite până la patru sute de lei amendă. Iniţiativa aparţine Ministerului Agriculturii care a primit mai multe plângeri de la fermieri.

Agricultorii susţin că din cauza terenurilor lăsate de izbelişte toate lucrările de tratare a culturilor sunt în zadar. Astfel autorităţile speră să reducă numărul pământurilor în paragină şi să-i oblige pe deținători să le prelucreze.

Una dintre modificări prevede că funcţiile de gestionare a terenurilor vor fi atribuite primarilor, care vor avea dreptul să aplice amenzi de până la patru sute de lei proprietariilor care nu prelucrează pământurile şi chiar să le dea în arendă.

"Primăria poate să-l dea în arendă, preia gestiunea terenului nelucrat, îl ia şi îl dă în arendă, care percepe taxa de arendă, impozitul pe pământ. Dacă se găseşte proprietarul, atunci se întoarce proprietarului, dar perioada de până la patru ani de zile primăria poate să-l gestioneze", a spus secretarul de Stat Ministerul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Oamenii au păreri diferite despre iniţiativa Ministerului Agriculturii.

17 la sută din ternurile arabile din Moldova se află în paragină.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting