Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Friday, 05 July 2019

Miting de comemorare a victimelor represiunilor politice

La Complexul Memorial al victimelor represiunilor politice din orașul Căușeni, al treilea an consecutiv a fost desfășurată o festivitate de comemorare a victimelor deportărilor staliniste din raion.

Prezenţi la acțiunea de comemorare au fost victime și urmaşi ai victimelor deportărilor, care au fost martori ocular chinurile prin care au trecut ei însuși, buneii, părinţii, fraţii şi surorile lor. Alături de acești oameni s-au aflat conducerea raionului Căușeni, vicepreședintele raionului Veaceslav Nigai, viceprimarul orașului Căușeni Victor Lebedev, reprezentanți ai instituțiilor publice din orașși raion, oameni de bună credință din localitățile raionului.

După deportările din mai 1941, vine al doilea val de deportări (5-6 iulie 1949)- ,,cea mai mare deportare a populației basarabene". Operațiunea din 1949 a fost denumită conspirativ IUG "Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, a membrilor partidelor politice, a gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus"

Așa cum s-a întâmplat cu deportarea în masă din iunie 1941, nu toți cei care au fost incluși inițial în liste au fost deportați. Documentele de arhivă arată în mod concludent că, de această dată, vestea despre planificarea unei operațiuni de deportare a făcut înconjurul provinciei cu săptămâni înainte, grație informației oferite de anumiți reprezentanți ai puterii care și-au înștiințat rudele vizate în acest sens.

Autoritățile au încercat, de aceea, să țină în mare secret măcar data desfășurării operațiunii și din această cauză unele primării au primit listele abia în ziua operațiunii.

Din totalul de 12 860 de familii incluse inițial în liste, n-au fost ridicate 1 567 familii.

Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși. Toate bunurile - casele, utilajul țăranilor deportați - au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective. Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit în patrie, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.

Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni.

- Catanoi Andreea, Balada celor deportați, versuri de Grigore Vieru;

Ne-au îndepărtat de casă,
C-aveam poartă mai frumoasă.
Ruptu-ne-au de-a noastră vatră,
Că aveam şi gard de piatră.

În Taigale curge singe
Şi auzi cum înger plînge,
Acolo te taie gerul
Şi auzi plesnind şi Cerul.

Ne-au dus în vagoane-nchise,
Cineva spioni ne-nscrise,
Ne-au dusîn vagoane mute,
C-aveam peste-o apă rude;

Ne-au dus în vagoane roşii,
Că pîrîtu-ne-au lenoşii,
Ne-njurau urît de mamă,
Nu ştiau că vor da seamă.

Dusu-ne-au sub arma trupei
Unde-nnebuneau şi lupii,
Dusu-ne-au sub arma pa­zei
Unde-nnebuneau şi brazii.

Era viscol, era ceaţă,
Despărţeau pe soţ de soaţă
Şi voit-au chiar de Tine,
Doamne, să ne înstrăine.

Pruncii învăţau din carte
Limba celui ce desparte.
Stalin se voia scriptură,
Vorba îngheţa în gură;

Stalin se voia povaţă,
Lacrimi îngheţau pe faţă
Tainic ne rugam la Domnul:
„Du-ne unde-nfloare po­mul”.

Ne-au mînat ca pe tîlhari,
Ne-am întors tot gospodari,
În Taiga lăsat-am casă
Tot cu poartă, tot frumoasă.

Ne-au mînat ca pe jivini,
Ne-ntorsesem tot creştini,
Tot creştini întorsu-ne-am,
Tot ca Ţară, tot ca Neam!


Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting