Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Friday, 06 July 2018

Comemorarea victimelor represiunilor staliniste

La Complexul Memorial al victimelor represiunilor politice din orașul Căușeni, a fost desfășurată o festivitate de comemorare a victimelor deportărilor staliniste din raion.

Astăzi, 6 iulie 2018, ziua în care se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări masive operate de regimul comunist al Moscovei pe teritoriul Moldovei, la acțiunea de comemorare au fost prezenţi victime și urmaşi ai victimelor deportărilor, care au fost martori oculari chinurilor prin care au trecut ei însuși, buneii, părinţii, fraţii şi surorile lor. Alături de acești oameni s-au aflat conducerea raionului Căușeni, președintele raionului Nicolae Gorban, vicepreședintele raionului Sergiu Gogu, reprezentantul Guvernului în teritoriu doamna Viorica Costin-Morozan, primari ai localităților din raion, reprezentanți ai instituțiilor publice din oraș și raion, oameni de bună credință din localitățile raionului.

La ora 10:00, în minutul de reculegere, la fel ca în toate localitățile din țară, au fost coborîte în bernă drapelele de stat și au răsunat sirenele.

Din raionul Căuşeni, au fost duse forţat în gulagul stalinist, circa 40 mii de persoane, inclusiv 150 de familii iar toate bunurile din gospodăriile deportaţilor au fost confiscate de către cotropitori. În zilele 5-7 iulie poporul a trait adevărate zile de coșmar, în urma punerii în aplicare a unei hotărâri diabolice a conducerii comuniste de la Moscova, autorităţile de atunci ale R.S.S. Moldoveneşti au ridicat din vatra strămoşească zeci de mii de cetăţeni,

au fost smulse familii de moldoveni, ucrainieni, bulgari, găgăuzi, evrei etc. Criteriul principal care a stat la baza depistării şi deportării elementelor periculoase a chiaburilor, a duşmanilor poporului a fost atitudinea acestor oameni faţă de regim. Orice manifestare de nesupunere faţă de noul regim social şi politic era pedepsită cu deportarea.

Impactul deportarilor intelectualilor şi a elitei a fost dur, a fost curmată dezvoltarea istorică a culturii tradiţionale, a limbii şi valorilor. S-a creat o stare anormală de desconsiderare a populaţiei localnice, de desființare a oricăror forme şi încercări de păstrare a specificului naţional, de frică patologică faţă de celălalt, de a nu fi suspectat ca potenţial trădător sau turnător(cozi de topor) cum au fost numiti.

Desfăşurate în masă şi în valuri succesive, deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istoria neamului nostru.

Noi, le aducem plecăciuni tuturor celor care au decedat pe meleaguri străine şi îi comemoram.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting