Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Friday, 14 June 2019

La 15 iunie 2019 se împlinesc 130 de ani de la trecerea în nefiinţă a Marelui Poet Mihai Eminsecu

Astăzi, 14 iunie 2019, conducerea raionului Căuşeni, vicepreşedintele Sergiu Gogu, împreună cu Tatiana Drăgan, şef, Secţia Cultură din cadrul Direcţiei educaţie, cultură, tineret, sport şi turism, subdiviziunile Consiliului raional Căuşeni, reprezentanţii primăriei oraşului Căuşeni, primarul-interimar al oraşului Căuşeni Victor Lebedev, scriitorul şi muzeograful Ioan Găină s-au adunat la bustul lui Eminescu, pentru a comemora 130 de ani de la trecerea în nefiinţă a Marelui Poet.

Pe 17 iunie 1889, în zi de sâmbătă, acum 130 de ani, trupul lui Eminescu a fost acoperit cu pământul reavăn din cimitirul Bellu.

S‑a stins în singurătate. Poate că nimeni nu a fost vrednic să‑i vadă trupul ostenit de suferințe cum rămâne în pace, pe când sufletul și‑a croit cărare spre drumul cel anevoios al înălțimilor.

Singură poezia i‑a fost alături. În halatul poetului mort s‑au găsit două strofe, probabil ultimele sale versuri compuse în durere și deplină revelație. Unul din catrenele găsite suna așa: Atâta foc, atâta cer/ Atâtea lucruri sfinte/ Peste’ntunericul vieţii/ Ai revărsat, părinte!

De cu seară, pacientul se plângea doctorului de gardă că se simte năruit. Erau ultimele sale cuvinte rostite.

Dimineața, medicii au cons­tatat decesul și au dispus un fel de necropsie. I‑au scos creierul pe care l‑au trimis la Laboratorul Babeş pentru analize. Au lucrat grosolan, căci în sicriu capul poetului era înfășurat cu o bandă negră care‑i acoperea și o bucată din cândva luminoasa‑i frunte. Parcă cu o nefirească grabă, Eminescu fu așezat în mormânt sâmbătă.

Augustin Z. N. Pop, în cartea Pe urmele lui Mihai Eminescu, spune, că acea zi a fost ploioasă şi mohorâtă. Era, pesemne, manifestarea tristeții naturii, care a vărsat lacrimi.

Apropiații, puținii prieteni, dar și cei închipuiți, mulți studenți și elevi ai Școlii Normale de Institutori din Bu­cu­rești, precum și nelipsiții curioși au înțesat biserica și curtea acesteia.

Către căpătâi fusese așezat volumul de poezii îngrijit de Maiorescu, pentru care defunctul suferise atât de mult.

Eminescu a fost coborât în reavănul pământ pentru a se odihni o vreme. Era spre seară. Soarele cobora către amurg, parcă vrând să imite asfințitul celui ce ne‑a ajutat să înțelegem bătaia inimii, să cunoaștem alte lacrimi, să deslușim resorturile cele mai adânci ale existenței, să trăim doruri nesfârșite și iubiri celeste.

Numai poetul

de Mihai Eminescu

Lumea toată-i trecătoare.
Oamenii se trec şi mor
Ca şi miile de unde,
Ce un suflet le pătrunde,
Treierând necontenit
Sânul mării infinit.

Numai poetul,
Ca pasări ce zboară
Deasupra valurilor,
Trece peste nemărginirea timpului:
În ramurile gândului,Î
n sfintele lunci,
Unde pasări ca el
Se-ntrec în cântări.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting