Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Wednesday, 17 July 2019

În satul Hagimus a fost inaugurat Oficiul Medicilor de Familie creat în cadrul proiectului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul națiunilor Unite pentru Dezvoltare înMoldova

La 16 iulie în satul Hagimus a fost inaugurat Oficiul Medicilor de Familie creat în cadrul proiectului Uniunii Europene ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul națiunilor Unite pentru Dezvoltare înMoldova.

La eveniment au participat Fabien Schaeffer, manager de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Moldova, Olesea Cazacu, analistă de program în cadrul PNUD Moldova, Sergiu Gogu, vicepreședintele raionului Căușeni,jurnaliști și locuitorii satului Hagimus.

Oficiul Medicilor de Familie funcționează de aproape 8 luni. În acest timp, circa 3500 de persoane s-au înregistrat aici, dintre care 600 sunt din Bender. Astfel, instituția aduce aproape oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Evenimentul dat înscrie o nouă filă în activitatea comunităţilor din raionul Căuşeni în valorificarea investiţiilor din Fondurile Uniunii Europene şi implementate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor.

Din fondurile europene prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în raionul Căuşeni au fost implementate 20 de proiecte valoarea cărora depăşeşte 62 mln de lei, beneficiarii direcţi a investiţiilor fiind peste 24 mii de persoane.

Prin edificiile construite sau renovate din fondurile europene locuitorilor raionului li s-au oferit şanse reale de a beneficia de condiţii bune pentru activitate în instituţiile educaţionale, de sănătate, centre de asistență socială, în domeniile protecției mediului ambiant, infrastructurii şi dezvoltării economice.

În activităţile proiectelor implementate din fondurile europene au participat peste 600 persoane, care ulterior au devenit lideri, agenţi ai schimbării în localităţile beneficiare. Pentru ei dezvoltarea comunitară, consolidarea relaţiilor de colaborare și comunicare cu locuitorii din transnistria şi extinderea bunelor practici în aceste domenii au devenit obiective specifice.

Analiza impactului pe termen lung al proiectelor implementate în raion din Fondurile Europene cu susținerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare ne permite să menţionăm că aceste finanţări sunt pentru liderii comunitari din raionul Căuşeni o şcoală a democraţiei, a spiritului civic prin care înţeleg, că sunt parte a dezvoltării comunitare şi aceasta este foarte important.

Pentru Consiliul raional aceste schimbări sunt oportunităţi pentru bună guvernare şi sunt susţinute prin contribuţia monetară, asistenţa tehnică şi logistică oferite pentru fiecare proiect. În cele 20 de proiecte implementate contribuţia bănească a raionului a fost de circa 7 mln lei. Planurile de implementare a proiectelor au fost permanent pe agenda administraţiei raionale şi implicarea plenară la depăşirea riscurilor ne-a asigurat succesul.

Proiectele din Programul de Susţinere a Măsurilor de Promovare a Încrederii au un specific aparte, care corespunde obiectivelor strategice ale raionului. Localităţile din raionul Căuşeni şi cele administrate de Tiraspol de veacuri sunt „fără de hotare”, în care cetăţenii comunică, realizează acţiuni comune şi se bucură împreună de succesele obţinute.

Domeniul de sănătate este unul din cele mai accesibile pentru realizarea activităților de comunicare schimb de experiență și o nouă atitudine față de fiecare cetățean. În spitalul raional Căușeni, centrul de sănătate Fîrlădeni activează mai mulți medici din orașul Bender, iarlocuitorii satelor învecinate din transnistria beneficiză de asistență medicalăde calitate în insituțiile medicale din raionul Căușeni. Un exemplu elocvent este și Ofiicul Medicilor de Familie din Hagimus, încare în fiecare lună se prestează servicii medicale pentru circa 40 persoane din transnistraia.Realitatea este, că indiferent care au fost condiţiile, cetăţenii s-au deplasat, au făcut schimb de mărfuri, de servicii şi prin aceasta îşi exprimă doleanţele de a fi parte a proceselor de integrare a ţării.

Consiliul raional susţine iniţiativele de colaborare şi cooperare între cele două maluri ale Nistrului şi în aceasta are susţinerea lideilor comunitari, a sectorului asociativ care au activat în proiectele finanţate de Uniunea Europeană.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting