Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 07 August 2018

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

EUGEN PÂSLARU

La finele unei lupte inegale cu o boală nemiloasă, a trecut la Ceruri Eugen Pâslaru, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, ales pe cale democratică, semnatar al Declarației de Independență, Omul, care a lăsat urme adânci în istoria raionului Căușeni, dar și a tânărului nostru stat.

Eugen Pâslaru s-a născut la 30 decembrie 1950 în satul Costiceni, raionul Noua Suliță (fostul județ Hotin) reg. Cernăuți, Ucraina, și a plecat în lumea celor veșnice la 06 august 2018. Marele regretat ramâne în amintirea căușenenilor și a tuturor oamenilor de bună credințăca un promotor fidel al idealurilor Independenței, Libertății și Demnității noastre.

După absolvirea Universității Agrare din Chișinău, soarta l-a adus în ținutul Căușenilor. A activat în mai multe gospodării agricole pe post de inginer, președinte în satele Hagimus și Sturzeni (renominalizat Ucrainca), ca mai apoi să dețină funcția de prim-secretar al Comitetul raional de partid Căușeni (1989-1991), iar în anii 1991-1994 a activat în calitate de președinte al Comitetului Executiv raional Căușeni.

În anul 1995 a înființat întreprinderea mixtă moldo-belgiană „Sălcuța” SRL, impunându-se printre numele distincte ale vinificației moldovenești și ale culturii vitivinicole. A contribuit esențial la reformarea sectorului vitivinicol din Republica Moldova și a stat la baza creării Vernisajului Vinului.

Grație înaltelor sale calități civice și patriotice, în anul de grea încercare pentru Republica Moldova – 1992 - avea să transforme raionul Căușeni într-o adevărată citadelă de necucerit în fața separatiștilor și mercenarilor.

În semn de înaltă prețuire a bărbăției, curajului și spiritului de sacrificiu, manifestate în luptele pentru Independența și Integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin Decretul Președintelui Țării nr.0007 din 24.08.1992 a fost distins cu Ordinul Republicii. Este deținător al Medaliei „Meritul Civic” (1996), iar pentru meritele deosebite s-a învrednicit de titlul „Cetățean de Onoare al raionului Căușeni”. Este deținător al mai multor distincții în domeniul vitivinicol.

Pe parcursul vieții sale pământești Eugen Pâslaru s-a manifestat șiprin acțiuni importante de binefacere, susținând material participanții la războiul din vara anului 1992, persoanelor defavorizate material, a contribuit la edificarea locașelor de cult creștin ortodox, a decernat anual burse pentru elevii și studenții sârguincioși și creativi.

În aceste zile de mare tristețe, când Câmpia Căușenilor a îmbrăcat haine de doliu, conducerea, locuitorii raionului Căușeni exprimă sincere condoleanțe familiei, persoanelor apropiate celui care a fost Omul, Patriotul și Gospodarul Eugen Pâslaru.

Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții!


Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting