Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Geografie şi Clima
 

Aşezarea geografică şi clima

Raionul Căuşeni are o suprafaţă totală de 116,3 mii ha şi este situat la sud-estul Republicii Moldova în regiunea teraselor cu stepă a Nistrului de jos. Este învecinat cu raioanele Ştefan Vodă, Anenii Noi, Cimişlia, precum şi cu raionul Tarutino al regiunii Odesa, Ucraina.

Raionul Căuşeni se caracterizează printr-o climă temperat-continentală, cu ierni scurte şi blânde, cu veri lungi şi calde. Temperaturile medii anuale oscilează între 9,2 -9,9 grade Celsius. Temperaturile pozitive se înregistrează pe parcursul a 9 luni. Temperatura medie a lunii celei mai calde - iulie - plus 21,0-22,5 grade Celsius, a celei mai reci - ianuarie - minus 15-20 grade.

Biserica „ Adormirea Mai­cii Domnului", monument unical de istorie, cultură şi arhitectonică ecleziastică, unul din cele mai vechi locaşuri de cult ortodox din R. Moldova, ridicat la Căuşeni, pe atunci Cheşenăul Roşu, amintit într-o gramotă a lui Petru Aron din 6 iunie 1455, eliberată la Su­ceava.

„O legendă menţionată de preotul loan Neaga povesteşte cum pe timpul războiului dintre ruşi şi turci ultimii ar fi prefăcut biserica din Căuşeni într-un grajd şi cum, într-o singură noapte, ca printr-o minune, au pierit toţi caii necredincioşilor. Turcii au atribuit această minune atotputerniciei sfinţilor... şi, ca să se răzbune, au pângărit imaginile, străpungând cu pumnalele ochii sfinţilor şi mucenicilor." (După: Constantin Ciobanu. Biserica „Adormirea Mai­cii Domnului" din Căuşeni". Chisinâu, Ştiinţa, 1997)

Vino, călătorule, şi vezi: „Biserica ortodoxă este o clădire rotundă pe jumătate îngropată în pământ. Turcii au ruinat-o. Este pictată al fresco, în interior şi exterior, pe un fond roz. Sunt reprezentate faptele unor sfinţi şi soarta osândiţilor, chinuiţi prin tot felul de torturi, fiecare scenă fiind despărţită de cealaltă printr-o dungă neagră îngustă. Un altar frumos, din marmură, al cărui piedestal este o mică coloană corintică şi o cristelniţă tot din marmură... împodobesc strana bisericii".
O descriere realizată de Leyon Pierce Balthasar von Campenhausen (1746-1808) pe la 1790-1791 care „dovedeşte că Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost reconstruită şi pictată în anii 1763-1767, ea fiind mai veche decât secolul al XVI-lea". (Eugen Bâzgu).

Intrebări și răspunsuri
De ce ședințele consiliului raional Căușeni nu se transmit on-line sau în înregistrare ?
Buna ziua! Din pacate Consiliul nu dispune de tehnica corespunzatoare pentru transmitere in online. Sedintele inregistrate le gasiti pe site.,prin cautare, sau la rubrica Consiliul raional/sedinte online. Curind intentionam sa cream un canal pe youtube,unde sa se regaseasca sedintele consiliului.
Bună ziua, pot afla cînd are loc ședința Consiliului Raional Căușeni, data.Mulțumesc.
Buna ziua! De obicei noi anunțăm data ședinței din timp,pe site. Dar pentru a afla in caz de nu s-a reusit, telefonati 0243 22850 Secția APL
Scrie intrebarea Alte întrebări
Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting