Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială
Noutati si evenimente

Vineri, 24 Mai 2019

Cultura alunului la Căuşeni

În luna mai, echipa Euroalun organizează seminare regionale în toată țara, despre cultura alunului – o posibilitate de afacere pentru 3 generații.

Astăzi, 24 mai 2019, în incinta Consiliului raional Căuşeni, conform programului sau întrunit mai mulţi agronomi locali cu livezi de aluni, invitaţi speciali: Francesco Violani, expert din grupul de profesionişti “Tehno-Progressus”(Italia), Alexandr Perjan, Melnic Sergiu compania (EUROALUN), Levinschi Alexandrina reprezentant compania “Certificat ECO”.


Principalele chestiuni abordate au fost:

Cultura alunului - de la selectarea terenulului și soiului până la recoltare
Avantajele soiurilor europene
Perspectivele afacerii cu alun în Moldova
Piața de desfacere locală/internațională
Agricultura ecologică

Potrivit specialiștilor, în fiecare an crește cererea la alune de calitate , datorită proprietăților sale gastronomice şi medicinale. Membrii echipei Euroalun, prezenți la Conferința organizată de către FARM: „Nucicultura în Moldova”, au relatat că informațiile despre cultivarea alunui le-au însușit în Italia, al doilea mare producător de alune din lume, după Turcia. Potrivit lor, cultivarea alunului este mai ușoară, decât în cazul altor culturi. De asemenea, este o cultură destul de rezistentă la secetă și foarte solicitată în lume, de la producerea ciocolatei, până la cosmetice pe bază de alune.

Alexandr Perjan, specialist în cadrul Euroalun, a relatat despre faptul cum unii din membrii echipei au mers în Italia să învețe despre cultivarea alunui, iar în anul 2016 a fost înființată prima plantație de 10 ha. În 2018, echipa a ajuns la suprafeţe de 150 ha de alun. Potrivit specialiștilor în țară sunt plantate cam 550-600 ha de alun, iar aceasta este o cultură a viitorului, potrivită pentru Moldova. Totuși, pentru a cultiva alunul, este necesară consultația specialiștilor, deoarece nu toate zonele și solurile sunt potrivite.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting