Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Friday, 24 May 2019

Cultura alunului la Căuşeni

În luna mai, echipa Euroalun organizează seminare regionale în toată țara, despre cultura alunului – o posibilitate de afacere pentru 3 generații.

Astăzi, 24 mai 2019, în incinta Consiliului raional Căuşeni, conform programului sau întrunit mai mulţi agronomi locali cu livezi de aluni, invitaţi speciali: Francesco Violani, expert din grupul de profesionişti “Tehno-Progressus”(Italia), Alexandr Perjan, Melnic Sergiu compania (EUROALUN), Levinschi Alexandrina reprezentant compania “Certificat ECO”.


Principalele chestiuni abordate au fost:

Cultura alunului - de la selectarea terenulului și soiului până la recoltare
Avantajele soiurilor europene
Perspectivele afacerii cu alun în Moldova
Piața de desfacere locală/internațională
Agricultura ecologică

Potrivit specialiștilor, în fiecare an crește cererea la alune de calitate , datorită proprietăților sale gastronomice şi medicinale. Membrii echipei Euroalun, prezenți la Conferința organizată de către FARM: „Nucicultura în Moldova”, au relatat că informațiile despre cultivarea alunui le-au însușit în Italia, al doilea mare producător de alune din lume, după Turcia. Potrivit lor, cultivarea alunului este mai ușoară, decât în cazul altor culturi. De asemenea, este o cultură destul de rezistentă la secetă și foarte solicitată în lume, de la producerea ciocolatei, până la cosmetice pe bază de alune.

Alexandr Perjan, specialist în cadrul Euroalun, a relatat despre faptul cum unii din membrii echipei au mers în Italia să învețe despre cultivarea alunui, iar în anul 2016 a fost înființată prima plantație de 10 ha. În 2018, echipa a ajuns la suprafeţe de 150 ha de alun. Potrivit specialiștilor în țară sunt plantate cam 550-600 ha de alun, iar aceasta este o cultură a viitorului, potrivită pentru Moldova. Totuși, pentru a cultiva alunul, este necesară consultația specialiștilor, deoarece nu toate zonele și solurile sunt potrivite.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting