Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Wednesday, 10 December 2014

Consiliul raional Căuşeni a votat, la data de 10 decembrie, în două lecturi, bugetul raionului Căuşeni pentru 2015

Consiliul raional Căuşeni a votat, la data de 10 decembrie, în două lecturi, bugetul raionului Căuşeni pentru 2015. Documentul a fost aprobat în unanimitate de 27 de aleşi locali. Bugetul raionului Căuşeni pentru anul viitor este mai mare cu 13 milioane de lei faţă de bugetul anului 2014 asta chiar dacă de la 1 ianuarie curent va intra în vigoare legea finanţelor publice locale, iar relaţiile dintre bugetele de nivelul unu şi doi vor dispărea. Transferurile băneşti către primării vor fi centralizate. Totodată consilierii au mai votat şi executarea bugetului raional pe 9 luni de zile şi un şir de alte chestiuni.

Astfel, bugetul raionului Căuşeni prevede o creştere a veniturilor cu peste 13 milioane de lei, faţă de proietul bugetului votat anul trecut. Acesta va constitui 168 de milioane 372, 6 mii lei, dintre care veniturile proprii constituie în jur de 40 la sută . Cea mai mare parte a bugetului va fi îndreptată la învăţămînt, această ramură va cheltui în 2015, 114 milioane 506, 6 mii lei, învăţămîntul este urmat de asistenţa socială cu 23 de milioane 844,9 mii lei, Cultura, sportul şi activităţile pentru tineret vor consuma 9 milioane 517, 5 mii lei, Menţinerea ordinii publice şi securitatea naţională - 500 de mii de lei, agricultura 485, 9 mii lei. În cadrul şedinţei au parvenit şi unele modificări la proiectele de decizie. Totodată de la unu iunie 2015, 4 licee din raion Vasile Alecsandri din Copanca şi Dm. Cantemir din Căuşeni, Pantelimon Erhan Tănătari şi Mihai Viteazul Chircăieşti vor fi transformate în gimnazii. Potrivit raportului preşedintelui de raion în perioada a 9 luni al anului bugetar 2014 bugetul raional Căuşeni la venituri proprii de bază a înregistrat încasări în sumă de 18 mil 036, 6 mii lei ceiea ce constituie 98 le sută din suma preconizată spre încasare. Din cauza neacumulării impozitului pe venit nu a fost încasat la buget 600, 8 mii lei . Totodată sau înregistrat încasări mai mult decît cele preconizate la impozitul pe venit din activitatea operaţională 109,1 mii lei. Transferurile de la bugetul de stat pentru susţinerea financiară a raionului au fost executate pe deplin în sumă de 110 milioane 708, 2 mii lei.

Consilierii raionali au votat aproape în unanimitate toate proiectele de decizie într-un timp foarte scurt fără careva întrebări.
Aleşii locali susţin că bugetul pentru 2015 este unul real şi va asigura funcţionalitatea tuturor instituţiilor bugetare din raion.
Aleşii poporului se arată bucuroşi că bugetul prevăzut pentru anul viitor va acoperi o bună parte dintre domeniiile de activitate.

Şeful Direcţiei Finaţe a raionului Căuşeni a mulţumit consilierilor pentru colaborare afirmînd că în mare măsură bugetul raionului va asigura bunăstarea cetăţeanului.
La şedinţa ordinară de miercuri au participat 28 de consilieri din 33 aleşi pe listă. Sesiunea a fost prezidată de consilierul Mihai Panţa.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting