Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Tuesday, 18 April 2017

ATENȚIE: COD GALBEN DE ÎNGHEȚ!

În legătură cu datele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat ce prevăd „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării în perioada 18-24 aprilie, Direcția agricultură și alimentație Căușeni atenționează autoritățile administrațiilor publice locale primării locale, producătorii agricoli despre pericolul, ce amenință plantațiile horticole și semănăturile plantelor de cultură pe parcursul nopților din săptămâna curentă și recomandă să redifuzeze informația dată către populație pentru luarea măsurilor de protecție, ce se impun.

În acest context, Direcția vine cu unele recomandări de protecție împotriva înghețurilor cum ar fi:

Metoda fumigaţiei – se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care, pulverizând apa în atmosferă, ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C.

Metoda ventilării aerului - constă în amestecarea păturilor răcite din ime­diata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se elimi­narea inversiunii termice. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capătul parcelelor.


Totodată menționăm, că, în caz de afectare a culturilor agricole în urma înghețurilor și brumelor, este necesar să informați specialiștii din primării, precum și din cadrul Direcției agricultură și alimentație a Consiliului raional Căușeni la telefoanele: 0 (243) 23670; 22062.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting