Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Vineri, 17 Martie 2017

Atenție! Focar de pestă porcină în Republica Moldova!

Evenimentul epidemiologic al acestui an referitor la apariția unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie individuală din raionul Soroca face necesitatea avertizării deţinătorilor de porcine cu privire la evoluarea acestei boli şi a măsurilor de prevenire, profilaxie şi combatere ce se impun pe teritoriul raionului.

Pesta porcină este o boală virală extrem de contagioasă şi constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici, cît şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista 6-10 zile în materile fecale, pînă la 3-6 luni în produsele de carne de porc, netratată tehnic şi mai mulţi ani în carnea congelată.

Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii bolnavi şi cei sănătoşi, contactul cu obiectele, hrană, îmbrăcămintea, mijloacele de transport şi adăposturile contaminate, prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie.

De menţionat că boala nu este transmisibilă de la animale la om, deci nu afectează sănătatea omului, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii din cauza mortalităţii ridicate şi a costurilor mari de eradicare a bolii.

Pentru boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare porcii domestici vor fi ucişi şi distruşi, iar deţinătorii de porcine vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Principalele semne de apariţie a bolii de pestă porcină se manifestă cînd porcii:

  1.Beau multă apă.

  2.Nu se deplasează.

  3.Refuză hrana administrată.

  4.Au coada, picioarele, urechile şi abdomenul de culoarea roşu- închis.

  5.Au vomitări, diaree (uneori cu sînge) şi urdori la ochi.

  6.Se depălasează greoi şi au tremurături musculare.

Îa caz că observaţi vre-o schimbare în comportamentul porcilor se recomandă să apelaţi de urgenţă la medicul veterinar sau la Direcţia raională Siguranţa Alimentelor.

Tel. 0243 -23087, 0243-21404.

Intrebări și răspunsuri
Buna ziua! Puteti va rog sa imi oferiti careva date despre mediul antreprenorial in raionul Causeni, careva date statistice, masuri care se iau pentru sezvoltarea micului business? Multumesc anticipat!
Buna ziua, contactați Secția Economie pentru a obține informația solicitată 0 243 2 31 80 s_economiecs@mail.ru
Bună ziua, am nevoie de date de contact la care aș putea, să aflu, dacă este o funcție vacantă în calitate de profesor în orașul Căușeni.
Buna ziua! 0 243 2 25 33 Direcția Învățămînt dar cel mai bine pe angajat.md
Scrie intrebarea Alte întrebări
Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting