Consiliul Raional Căușeni - pagina oficială  Consiliul Raional Căușeni
Consiliul Raional Căușeni
Noutati si evenimente

Thursday, 16 March 2017

129 ani de la nașterea lui Alexei Mateevici, slujitorul limbii române

Zilele Naționale Mateevici

Să fim demni de pământeanul Poetul-Preot Mateevici…

În miezul lunii mărţişor, luna reînvierii naturii, la Căușeni în mod traditional demarează Zilele Naționale Mateevici, astfel noi, căușenenii, marcăm data venirii pe lume a genialului nostru pămîntean, părintele limbii noastre Alexei Mateevici. Dumnezeu a ales Căinarii locul de baştină al pruncului Alexei, mai apoi purtându-i paşii pela Zaim, dar şi pe la Căuşeni, unde locuiabunicul său. Pe aici, cu mai mult de un secol în urmă, a păşit micul Alexei. În anul curent Zilele Naționale Mateevici au ajuns la ediția jubiliară, a XXV-a.

Opera mateeviciană este una fără de preţ. Pentru ca aceste cuvinte să nu fie simple declaraţii, noi, urmaşii lui, trebuie să-i citim opera, să o recitim. Bineînţeles, cea mai potrivită perioadă pentru acest lucru sunt anii de şcoală. Din şcoală începe perceperea semnificaţiilor versurilor Poetului. Peste ani, ne cutremurăm la lectura acelui “Hai, măi, frate, hai măi, frate, zorile se-aprind, Hai să căutăm dreptate, Voie şi Pămînt”. Nemaivorbind de neasemuitul Imn “Limba noastră”, care conţine atâta adevăr încât a devenit Imnul de Stat al Republicii Moldova.

În dimineaţa zilei de 16 martie, în oraşul Căuşeni, în piaţa din faţa bustului Poetului s-a desfășurat o manifestare cultural-artistică, la care au participat: conducerea raionului, a primăriei orașului Căușeni, reprezentanţi ai secţiilor şi direcţiilor Consiliului raional, ai colectivelor de muncă din oraş, grupuri numeroase de elevi de la Liceele “A. Mateevici” şi “Mihai Eminescu”, pasionaţi de opera ilustrului nostru înaintaş. La eveniment au participat şi au rostit discursuri de omagiu pentru autorul Imnului de Stat al Republicii Moldova președintele raionului Căușeni Nicolae Gorban, precum și reprezentantul aparatului primăriei orașului Căușeni, Maria Vasluian, după care, în semn de apreciere pentru contribuție la studierea operei mateeviciene în cadrul orelor de studiu, primarul or. Căușeni Grigore Repeșciuc a înmânat diplome de merit celor patru profesoare de limba și literatura română de la Liceul ”A. Mateevici”: doamnele Daria Dormenco, directorul Liceului, Ana Danoi, Tatiana Cucu și Natalia Andrieș.

În continuare un grup de elevi din clasele superioare de la Liceul ce poartă numele Poetului- Alexei Mateevici au prezentat o amplă compoziţie muzical-literară, toţi ei fiind răsplătiţi cu aplauzele celor prezenţi.

În final toţi cei prezenţi au depus flori vii la bustul Poetului.

Calendarul evenimentelor

Date meteo în Căușeni
© Toate drepturile rezervate de Consiliul Raional Causeni
Elaborat de AgentiaWeb Consulting